Press

Dessa pressbilder får kostnadsfritt publiceras i samband med artiklar kring Formex eller produkter från Tjärn. Vid frågor kontakta info@tjarnfurniture.se

Tjärn – berättelserna under ytan

Vi tänker ofta att gamla möbler har en själ. Hur kan den i så fall se ut?  Projektet Tjärn tar fasta på de fantasier som möbler med historia kan sätta igång. Tänk om möblerna fick ”nytt liv”, rent bokstavligt. Man ser en gammal stol och så tittar den tillbaka – med en egen blick!

Linda Tengvall gillar att ta tillvara gamla ting och har funderat mycket vad de kan berätta.

Projektet Tjärn har också rötter i Linda Tengvalls utbildning till modefotograf. Hennes examensarbete på University of the Arts i London hade den svenska skogen, sägenväsen och mytologi som tema.

– Jag har jobbat, av och till, i sammanlagt ett och ett halvt år med den här idén, säger Linda Tengvall. Som frilansfotograf har man alltid många projekt igång samtidigt men Tjärn har varit en röd tråd.

Det har blivit många besök på loppisar, auktioner och secondhand-affärer för att hitta rätt stolar.

– Jag jobbar bland annat med inredningsreportage och när jag möblerar min egen ateljé och mitt hem tar jag hellre tillvara och fixar till gamla saker än köper nytt. Blicken som söker efter gamla fina saker har jag ”påkopplad” hela tiden.

Den första serien i Tjärn består av åtta stolar med olika personlighet.

Bilderna på klädseln har skapats utifrån varje enskild möbel som har lagats, slipats och målats – med samma svarta matta färg.

Fotona har Linda tagit i sin ateljé i Slöinge med levande modell. Det är inga Photoshopfilter inblandade i bildskapandet, alla effekter har åstadkommits IRL. Vattendropparna är riktigt vatten på en glasskiva framför modellen.

– Det blir en naturligare effekt med det oförutsägbara som kan uppstå när man jobbar med en levande modell och skapar bilden framför kameran i stället för i datorn, tycker Linda. Särskilt när temat för bilderna är det ogripbara, mystiska precis utanför synfältet.

Tygerna är valda med tanke på att slitstyrkan ska klara offentliga miljöer. Stolarna kan vara visuella utropstecken på ställen där det rör sig mycket folk, som receptioner, väntrum, kontor och liknande. Eller i hemmiljöer där man uppskattar möbler med unikt uttryck.

  

Linda Tengvall

Född: 1977

Utbildning: 2001-2004 BA (Hons) Photography, Southampton Institute, UK

2005-2006 Master in Fashion Photography, University of the Arts London, UK

Arbete: Frilans inom mode, reklam och inredning sedan 2006.

Aktuell i svenska och tyska inredningstidningar som Sköna hem, Lantliv, Gård&Torp, Lanthaus Living m fl.

 

Denna text finns även i wordformat och som pdf nedan:

pressinfo Tjärn

pressinfo Tjärn.Word